Πρατήριο Βενζίνης Ντάβαρης Πύργος

Πολύς κόσμος επιλέγει το αυτοκίνητο για τις διακοπές του, μιας και είναι ένας φθηνός και καλός τρόπος για να ξεφύγουμε λίγο από την καθημερινότητα χωρίς να ξοδέψουμε μια περιουσία.

Πριν ξεκινήσουμε όμως, καλό είναι να τσεκάρουμε κάποια πράγματα, έτσι ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις αργότερα με κίνδυνο να χαλάσουμε τις διακοπές και τη διάθεση μας.

Καταρχήν βεβαιωνόμαστε ότι το αυτοκίνητο μας είναι σε καλή κατάσταση και κατάλληλο για να ταξιδέψει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε κάνει το απαραίτητο σέρβις, τα λάστιχα μας να μην είναι φθαρμένα, τα φρένα και η μπαταρία μας να είναι σε καλή κατάσταση κλπ.

Ελέγχουμε πολύ καλά όλα τα υγρά του οχήματος μας, δηλαδή τα λάδια, τα υγρά του ψυγείου, το υγρό των υαλοκαθαριστήρων κλπ. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, πηγαίνουμε σε κάποιο συνεργείο ή βενζινάδικο.

Αν ταξιδεύουμε κατακαλόκαιρο ή χειμώνα καλό είναι πριν φύγουμε για μεγάλο ταξίδι να τσεκάρουμε ότι ο κλιματισμός λειτουργεί σωστά, τόσο για λόγους άνεσης, όσο και για λόγους ασφάλειας.

Επίσης φροντίζουμε το αυτοκίνητο μας να είναι καθαρό μέσα-έξω πριν ξεκινήσουμε. Να θυμάστε ότι ένα καθαρό αυτοκίνητο δεν μας προσφέρει μόνο καλύτερο περιβάλλον οδήγησης, αλλά και πιο ασφαλές.

Σκεφτείτε για παράδειγμα να οδηγείτε ένα αυτοκίνητο με βρώμικα ή θολωμένα τζάμια. Εκτός από κουραστικό, είναι και επικίνδυνο.

Το επόμενο είναι να ελέγξουμε την πίεση των ελαστικών μας. Πάντα τσεκάρουμε τον αέρα πριν ξεκινήσουμε και πάντα σε κρύα λάστιχα.

Αν δεν είμαστε σίγουροι για το πόσο αέρα χρειάζονται, στο βιβλίο του αυτοκινήτου μας ή σε κάποιο σημείο πάνω στο όχημα (συνήθως στο κάσωμα της πόρτας του οδηγού ή στο εσωτερικό από το καπάκι του ρεζερβουάρ) θα βρούμε έναν πίνακα με την πίεση του αέρα που προτείνει ο κατασκευαστής.

Σημειώστε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, κάποιοι κατασκευαστές δίνουν διαφορετική πίεση αν το το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο.

Αυτό είναι λογικό γιατί διαφορετικό βάρος έχει το αυτοκίνητο μας κάθε μέρα με ένα ή δύο άτομα μέσα και διαφορετική με όλη την οικογένεια συν τις αποσκευές μας.

Τέλος, καλό είναι να μην παραφορτώνουμε το αυτοκίνητο γιατί αλλάζει η συμπεριφορά του στο δρόμο. Παίρνουμε λοιπόν μαζί μας μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

Καλά ταξίδια!